Wykonanie
Osoby, które
śledzą nasz blog dłuższy czas na pewno wiedzą, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju czipsów. Tych tłustych, ciężkich, sztucznych sklepowych, zwłaszcza. Postanowiłam zakończyć naszą miłość i znaleźć jakiś zamiennik. Wreszcie mi się udało! Są to wyśmienite
chipsy z
jarmużu. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę, dzięki
przyprawą mogą
mieć dowolny smak, a co najważniejsza, są cudownie chrupiące (no i znacznie zdrowsze)! Zachęcam każdego fana chrupkości do wypróbowania tego przepisu!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 7-8 minutSkładniki:Ok. 50-70g
jarmużu2 łyżki
oleju rzepakowego½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
chili w proszku
Jarmuż dokładnie myjemy i dzielimy na małe części usuwając zgrubiałe łodygi. Możemy kupić też
jarmuż umyty i poporcjowany. Szczerze przyznam, że obecnie, gdy nie ma świeżego w moim ulubionym warzywniaku często korzystam właśnie z tej opcji - pozwala zaoszczędzić sporo czasu. W miseczce (najlepiej z przykrywką) umieszczamy
olej,
przyprawy i
jarmuż. Zamykamy i potrząsamy kilka
razy, aż cały
jarmuż pokryje się
przyprawami. Rozkładamy na blaszce do pieczenia z papierem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni na około 4-5 minut (obserwujemy
jarmuż, aż stanie się ślicznie chrupiący) Wyjmujemy i po chwili zajadamy J