ßßß Cookit - przepis na Czipsy z jarmużu

Czipsy z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Osoby, które śledzą nasz blog dłuższy czas na pewno wiedzą, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju czipsów. Tych tłustych, ciężkich, sztucznych sklepowych, zwłaszcza. Postanowiłam zakończyć naszą miłość i znaleźć jakiś zamiennik. Wreszcie mi się udało! Są to wyśmienite chipsy z jarmużu. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę, dzięki przyprawą mogą mieć dowolny smak, a co najważniejsza, są cudownie chrupiące (no i znacznie zdrowsze)! Zachęcam każdego fana chrupkości do wypróbowania tego przepisu!
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 7-8 minut
Składniki:
Ok. 50-70g jarmużu
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki chili w proszku
Jarmuż dokładnie myjemy i dzielimy na małe części usuwając zgrubiałe łodygi. Możemy kupić też jarmuż umyty i poporcjowany. Szczerze przyznam, że obecnie, gdy nie ma świeżego w moim ulubionym warzywniaku często korzystam właśnie z tej opcji - pozwala zaoszczędzić sporo czasu. W miseczce (najlepiej z przykrywką) umieszczamy olej, przyprawy i jarmuż. Zamykamy i potrząsamy kilka razy, aż cały jarmuż pokryje się przyprawami. Rozkładamy na blaszce do pieczenia z papierem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni na około 4-5 minut (obserwujemy jarmuż, aż stanie się ślicznie chrupiący) Wyjmujemy i po chwili zajadamy J
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/03/czipsy-z-jarmuzu.html