Wykonanie
Po kolejnej nieprzespanej nocy (co zawdzięczam moim dzieciom :)) wstając rano postanowiłam, że muszę coś upiec. Dla odpoczynku psychicznego, spokoju ducha i pokrzepieniu ciała. Chwilkę pomyślałam na co bym miała ochotę.. odpowiedź pojawiła się sama, koniecznie coś
czekoladowego. Tak powstały pyszne, mocno
czekoladowe babeczki z udziałem słodkich
malin. Pychota!
Ilość porcji: 12Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczeniaSkładniki:160g
cukru100g
gorzkiej czekolady100g
masła100g
mąki pszennej2
jajka¾ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
cukru waniliowego150g
malinMasło wraz z
czekoladą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, czyli misce ustawionej na garnku z wrzącą
wodą. Składniki mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przy pomocy miksera ubijamy
jajka na puszystą pianę, dodajemy
cukier i nadal miksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną
czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość.
Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy
proszek do pieczenia oraz
cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie ręcznie. Na końcu delikatnie dodajemy
maliny. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i uzupełniamy powstałą masą ( do 2/3 wysokości foremki). Na wierzch każdej muffinki możemy dodatkowo ułożyć po
malince. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Smacznego
* Babeczek nie pieczemy do suchego patyczka, ciasto ma być lekko mokre jak w brownie.