ßßß Cookit - przepis na Pierogi jagodowe

Pierogi jagodowe

nazwa

Wykonanie

Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy.
Ilość porcji: około 100 pierogów
Składniki:
Ciasto :
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
Gorąca woda ( ale nie wrzątek)
Farsz :
1 litr jagód
½ szklanki cukru
Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy kilkanaście pierogi i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy i wrzucamy następną partie. Robimy tak ze wszystkimi pierogami. Podajemy od razu na ciepło ze śmietaną i cukrem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/07/pierogi-jagodowe.html