Wykonanie
Dzisiaj przepis na przepyszne potrójnie
czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :)

Ilość porcji: mała tortownicaSkładnikiMasa
serowo-czekoladowa:1 kg wiaderkowego
twarogu do sernika

200 g
białej czekolady dobrej jakości200 g
mlecznej czekolady dobrej jakości200 g
gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości
kakao)150 g
cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań
smakowych)6 łyżeczek
żelatyny w proszku400 ml schłodzonej
śmietanki kremówkiPolewa:100 g
gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości
kakao)100 ml
śmietanki kremówki1 łyżeczka
masłaSer z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram. Do każdej z nich dodajemy około 50 gram
cukru pudru ( lub mniej według upodobań). Najciemniejszą (gorzką)
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając
czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się
woda bo wtedy
czekolada nie będzie chciała się rozpuścić.
Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance
wody rozpuszczamy 2 łyżeczki
żelatyny.
Pora na łączenie składników. Do
sera z
cukrem pudrem dolewamy
czekoladę i miksujemy. Następnie przy pomocy łyżki dokładamy ubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną
żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy tortownicy (można ją wcześniej wyłożyć folią). Odstawiamy do zamrażalki na około godzinkę. Następnie przygotowujemy warstwę z
mleczną czekoladą dokładnie w ten sam sposób. Ponownie schładzamy. Na samym końcu warstwa z
białą czekoladą. Ponownie chłodzimy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę,
masło oraz
śmietankę. Na początku rozpuszczania mogą pojawić się grudki, należy się tym nie przejmować i rozpuszczać dalej, składniki powinny wkrótce połączyć się. Rozprowadzamy polewę na serniku tak by część ściekła bokami. Odstawiamy sernik do lodówki i po chwili można zajadać. Smacznego :)



