ßßß
Ilość porcji: mała tortownicaSkładnikiMasa serowo-czekoladowa:1 kg wiaderkowego twarogu do sernika
200 g białej czekolady dobrej jakości200 g mlecznej czekolady dobrej jakości200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao)150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)6 łyżeczek żelatyny w proszku400 ml schłodzonej śmietanki kremówkiPolewa:100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao)100 ml śmietanki kremówki1 łyżeczka masłaSer z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram. Do każdej z nich dodajemy około 50 gram cukru pudru ( lub mniej według upodobań). Najciemniejszą (gorzką) czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się woda bo wtedy czekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem pudrem dolewamy czekoladę i miksujemy. Następnie przy pomocy łyżki dokładamy ubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy tortownicy (można ją wcześniej wyłożyć folią). Odstawiamy do zamrażalki na około godzinkę. Następnie przygotowujemy warstwę z mleczną czekoladą dokładnie w ten sam sposób. Ponownie schładzamy. Na samym końcu warstwa z białą czekoladą. Ponownie chłodzimy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło oraz śmietankę. Na początku rozpuszczania mogą pojawić się grudki, należy się tym nie przejmować i rozpuszczać dalej, składniki powinny wkrótce połączyć się. Rozprowadzamy polewę na serniku tak by część ściekła bokami. Odstawiamy sernik do lodówki i po chwili można zajadać. Smacznego :)


