Wykonanie
Dlaczego prawie? Bo placki werbkowickie zostały wpisane na listę produktów regionalnych i dlatego trzeba się idealnie trzymać przepisu oraz formy podczas ich przygotowywania. Niemniej jednak zanim zyskały taką nazwę były przygotowywane przez gospodynie domowe w okolicach Zamościa i Lublina w różnych konfiguracjach, gdzie
soczewica jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań. I dalej są, tylko nie wolno, pod żadnym pozorem nazwać ich werbkowickimi :)Składniki:-
soczewica-
ziemniaki-
cebula-
bułka tarta (opcjonalnie)
Wykonanie:
Soczewicę i kilka
ziemniaków ugotować. Zmielić razem. Do masy dodać podsmażoną, drobno pokrojoną
cebulę, formować płaskie placki i smażyć na
oleju. Można przed smażeniem panierować w
bułce tartej.
Ziemniaki pełnią tylko funkcję lepika, więc znacznie mniej niż
soczewicy, ale nie za mało, żeby nam się nie rozwaliło. Jeśli masa nie będzie satysfakcjonująca to dodać jeszcze jednego.