Wykonanie
Przepis ciasto znalazłam w gazetce w holenderskim markecie. Postanowiłam wykonać je na święta wielkanocne jako jedno z ciast, trochę inne niż te tradycyjne. Jest pyszne, orzeźwiające, warto zrobić je w ciepłe dni. Do dzieła, zamieniamy piekarnik na lodówkę i przygotowujemy ciasto na to zimno.
Składniki:120 g
ciasteczek kokosowych60 g
masła8 listków
żelatyny2 dojrzałe
mango600 ml
jogurtu kokosowego (w temp. pokojowej)1 puszka
mango w syropie125 g gęstej 30%
śmietany (w temp. pokojowej)1
limonkaCiasteczka mocno kruszymy, rozpuszczamy
masło i łączymy składniki, powstanie nam "mokry piasek", który rozkładamy na tortownicy (18-20 cm) wyłożonej papierem. Ubijamy dokładnie i wstawiamy do lodówki.6 listków
żelatyny zalewamy zimną
wodą i pozastawiamy na 5 minut. Obieramy jedno
mango i kroimy w plastry, wykładamy nimi
ciasteczkowy spód. Do rondelka nalewamy 2 łyżki
wody, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim zamoczone wcześniej listki
żelatyny (wyciągamy z
wody, odsączamy). Do miski wkładamy
jogurt i dodajemy rozpuszczoną
żelatynę, miksujemy do połączenia się składników.
Jogurt wykładamy na przygotowany spód z
owocami i wkładamy blachę do lodówki na min 2 godziny.Resztę
żelatyny wrzucamy do zimnej
wody na 5 minut,
mango z
syropu (bez
syropu) i
śmietanę miksujemy blenderem na gładką masę. Gdy
żelatyna poleży już wymagany czas w wodzie, odsączamy ją i wrzucamy do rondelka, w którym podgrzewamy łyżkę
wody. Mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny, następnie dodajemy ją do
mango śmietanowej masy i miksujemy. Powstałą masę wykładamy na blachę i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możemy już przyozdobić ciasto świeżym
mango i startą skórką z
limonki. Smacznego!