Wykonanie
Świetne jako śniadanie w biegu lub po prostu do maczania w gorącym
kakao. Są bardziej
orzechowe od samych
orzechów. Naprawdę trudno było mi się od nich oderwać... Dobrym pomysłem byłby dodatek
suszonej żurawiny, której kwaskowatość przełamie
słodycz batonów. Zważywszy na moją słabość do
masła orzechowego, z pewnością wkrótce przyrządzę je znowu, z innymi dodatkami.Składniki:1,5 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
orzechów włoskich1 szklanka
daktyli, namoczonych przez min. 2 godziny w zimnej wodzie3 czubate łyżki
masła orzechowego3 łyżki
mioduopcjonalnie:
suszone owoce, kawałki
czekolady,
migdałyWykonanie:
Daktyle odcedzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, aż się zezłocą i zaczną pachnieć.
Miód i
masło orzechowe podgrzać na małym ogniu, by się połączyły.Wszystkie składniki wymieszać razem, włożyć do formy* wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić w lodówce min. 2 h.Gdy będą gotowe, pokroić
ostrym nożem na kawałki. Wybornie smakują z ciepłym
mlekiem lub
kakao.*wymiary mojej formy to 20x20 cmSmacznego!