Wykonanie
Bez żadnego wydziwiania- pożywne, kruche, domowe
ciasteczka. Świetnie nadają się do porannej
kawy, na przegryzkę. Familijna porcja, z podanych składników wychodzi 45 sztuk.Składniki:250 g
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego3
jaja2 szklanki
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
płatków owsianych ( najlepiej niebłyskawiczne)5 łyżek
mlekabakalie ( u mnie 200 g mieszanki studenckiej i 200 g
suszonej gruszki)Wykonanie:1. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem. Wbijać po jednym
jajku, cały czas miksując. Dodawać na przemian
mąkę wymieszaną z proszkiem,
płatki owsiane i
mleko ( ciasto można także wyrobić rękami, ja tak zrobiłam). Po utrzymaniu jednolitej masy, wsypać
bakalie.2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki (warto obsypać dłonie
mąką- ciasto jest dość klejące), spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut, do zezłocenia.Smacznego!
(przepis autorski)