Wykonanie

Bezproblemowe ciasto ucierane z sezonowymi
owocami, w tym przypadku z
czereśniami. Smak
wiśniówki nie dominuje, ale jest wyczuwalny. Oczywiście można dawać je dzieciom- cały
alkohol wyparowuje podczas pieczenia. Duma mnie rozpiera- jest to mój pierwszy wypiek z
czereśniami, nigdy wcześniej nie byłam wstanie nie zjeść wszystkich od razu :)Składniki :(na blachę 30x20)150 g
masła3
jajka2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 kg wydrylowanych
czereśni (najlepiej czarnych)3 łyżki
wiśniówkicukier puder do posypaniaWykonanie:1.Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Masło utrzyj mikserem na puszysta masę, wsypuj stopniowo
cukier i
cukier waniliowy. Wbijaj po jednym
jajku, cały czas ubijając. Dodawaj
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia na przemian z
mlekiem. Powoli (uważać, by ciasto się nie zważyło) wlewać
wiśniówkę.2. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wysyp na nie
czereśnie. Piecz około 40 min., do 'suchego patyczka'. Ostudź, posyp obficie
cukrem pudrem.Smacznego!(inspiracja- 'Moje Gotowanie')