ßßß Cookit - przepis na CHLEB PIWNY

CHLEB PIWNY

nazwa

Wykonanie

Jeśli podobnie jak ja nie macie żadnego doświadczenia w pieczeniu chleba, ten przepis jest dla Was. Przygotowanie, łącznie z pieczeniem, zajmuje tylko 45 minut, nie potrzeba nawet wyciągać miksera! Aromat piwa jest wyczuwalny i to właśnie on, oraz chrupiącą maślana skórka, nadają mu charakter. Niesamowicie smakuje z miodem. Następnym razem wrzucę mniej cukru, czarnuszkę i inne zioła, dam znać jak wyszło.
Znajdź chwilę i upiecz swój pierwszy chleb!
Przepis z bloga Honest Fare znaleziony na Co dziś zjesz na śniadanie .
Składniki:
3 szklanki mąki ( u mnie pełnoziarnista)
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki stołowe cukru
330 ml piwa, obojętnie jakiego
3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni, natłuść formę o wymiarach 9x5 ( ja piekłam w 20x8). W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek. Następnie dodaj piwo i wymieszaj wszystko, ale krótko- tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy i posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 40 minut, do czasu, gdy wykałaczka wbita w chleb będzie sucha.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/05/chleb-piwny.html