Wykonanie
Wykonanie domowych
sezamków jest szybkie i tanie. Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu.Są świetnym smakołykiem dla dzieci oraz pysznym dodatkiem do
herbaty czy
kawy. :)Składniki:1 łyżka
masła150 gram nasion
sezamu3 łyżki
miodu3 łyżki
cukru ( ja używam trzcinowego)Przygotowanie
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy
masło oraz
miód, dodajemy
cukier i
sezam. Masę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła.Po uzyskaniu jednolitej konsystencji gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na prostokąt około 0,4 cm. ( ciasto można włożyć na 5 min do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, ale nie jest to konieczne) Następnie tniemy nożem małe prostokąty, zanim masa wystygnie. :)