ßßß
Wykonanie domowych sezamków jest szybkie i tanie. Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu.Są świetnym smakołykiem dla dzieci oraz pysznym dodatkiem do herbaty czy kawy. :)Składniki:1 łyżka masła150 gram nasion sezamu3 łyżki miodu3 łyżki cukru ( ja używam trzcinowego)Przygotowanie
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło oraz miód, dodajemy cukier i sezam. Masę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła.Po uzyskaniu jednolitej konsystencji gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na prostokąt około 0,4 cm. ( ciasto można włożyć na 5 min do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, ale nie jest to konieczne) Następnie tniemy nożem małe prostokąty, zanim masa wystygnie. :)