Wykonanie
Prosta i smaczna alternatywa dla smażonych placków. Dość szybko się robi a dodatek
sosu czosnkowego jest bardzo "na miejscu" ;) Idealne na kolację :)Składniki:1 średnia
cukinia1 płaska łyżeczka
soli morskiej3 czubate łyżki
mąki orkiszowejćwiartka małej
cebulki - starta na drobnych oczkach tarki1
jajko1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej
paprykipół płaskiej łyżeczki
pieprzu cayenneSos:1 duży ząbek
czosnku przeciśnięty i wymieszany z 3 łyżkami
jogurtu greckiegoPrzygotowanie:
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki (wcześniej wydrążyć pestki jeśli trzeba). Posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut. Gdy puści
wodę odcedzić i mocno odcisnąć.o
cukinii dodać
jajko,
cebulę,
mąkę i
przyprawy, wymieszać.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować małe placuszki. Piec w 200 stopniach 40 minut - w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę.Podawać z
sosem czosnkowymSmacznego!