Wykonanie
Prosto, pysznie i zdrowo, czyli tak jak lubię najbardziej.
Serek robi się praktycznie sam, nasz wkład to kilka minut.
Potem oczywiście doba oczekiwania, ale warto. Jest kremowy, delikatny, bardziej do smarowania niż krojenia. Mi bardzo posmakował i na pewno przygotuję go jeszcze w wielu innych wariantach. Gotowy
serek można wykorzystać na wiele sposobów - u mnie juz jutro w wersji ekskluzywnego śniadania lub deseru fit.
Serka nie doprawiałam, bo część zamierzałam wypróbować na słodko a część wytrawnie. Lubię wszelkiego rodzaju smarowidła
chrzanowe więc trochę
serka zmieszałam sobie z odrobiną
chrzanu - pychota. O części drugiej, słodszej ale zdrowej już jutro :)Przepis znalazłam u DanusiSkładniki:1 opakowanie
jogurtu greckiego 400 g (w składzie tylko
mleko,
śmietanka i zywe kultury bakterii, nic więcej).gazaPrzygotowanie:Sitko wykładamy złożoną na pół gazą.
Jogurt mieszamy w kubeczku i przelewamy na gazę. odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie gazę należy zawiązać, pozostawić na sicie i mocno docisnąć z góry. Ja na gazie położyłam słoiczek wypełniony ciężkimi drobiazgami. (użyjcie czegokolwiek, byle było stabilne i sporą siłą dociskało cały
serek)Odstawiamy do lodówki na 20 godzinSmacznego!