Wykonanie
Od miesięcy noszę się z zamiarem całkowitego odstawienia glutenu. Wszelkie "eksperymenty" jakie prowadziłam w tym czasie mówią mi, że bez niego lepiej się czuję, wyglądam i dużo lepiej funkcjonuję. Najwyraźniej mi nie służy, dlatego powoli zaczynam wprowadzać coraz więcej zamienników dla produktów glutenowych.Do
makaronu tzw "
ryżowego" od lat miałam uraz. Podano mi go ostatnio jakieś ... 10 lat temu. Od tamtej
pory omijałam go konsekwentnie. Tamto danie, o ile pamiętam jakiś tajski odpowiednik rosołu z tym
makaronem kompletnie mi nie podeszło - sam
makaron natomiast wspominam jako twardy, gumowy i bez smaku. Nazwałam go wtedy "plastikowym"
makaronem. Z biegiem czasu coraz więcej osób dziwiło mi się, że tak go określam a wiele z nich radziło wypróbować jeszcze raz, bo musiałam
mieć jakiegoś pecha trafiając na kogoś, kto nie potrafił tego
makaronu przygotować. W końcu kupiłam na spróbowanie.Od 2 miesięcy leżało na mojej półce opakowanie
makaronu z
fasoli mung - odwlekałam ten eksperyment nie do końca będąc pewna z czym to podać. Dziś padło na proste składniki, a ja jestem ogromnie zaskoczona, bo wciągnęłam całą
sałatkę na raz i było mi mało. Jutro na obiad zrobię sobie podwójną porcję chyba i już się tego obiadu nie
mogę doczekać. I prawda jest taka że żałuję, że do tego
makaronu przekonałam się tak późno. Jego przygotowanie jest ekspresowe i banalnie proste, a odpowiednio doprawiony bardzo mi smakuje.Jestem o jeden krok bliżej do pożegnania się z glutenem.Składniki: (1 nieduża porcja)30 g
makaronu z
fasoli munggarść zielonej
fasolki mrożonej1/3 puszki
tuńczyka w sosie własnymdoprawienie
makaronu:1 łyżka
oleju rzepakowego1 gałązka świeżego
tymianku1 średni ząbek
czosnkukilka kropel ciemnego
sosu sojowegoPrzygotowanie:
Fasolkę i
makaron ugotować wedle przepisów na opakowaniach. Odcedzić i ostudzić.Wymieszać składniki sosu i odstawić do przegryzienia.Z sosu wyjąć gałązkę
tymianku i wyrzucić.
Makaron włożyć do miseczki z sosem i dokładnie wymieszać, najlepiej palcami.Na talerz wyłożyć
makaron, na niego
fasolkę i
tuńczyka.Smacznego!