ßßß Cookit - przepis na Sos z pieczonych warzyw na zimę do słoików

Sos z pieczonych warzyw na zimę do słoików

nazwa

Wykonanie

Prosty w przygotowaniu, zdrowy i pyszny sos na zimę do słoików. Przygotowany wyłącznie z pieczonych warzyw i przypraw. Idealny do ryb, jak najbardziej do drobiu,a ja to wcinam i na kanapki zamiast ketchupu :)
Gorąco polecam!
Składniki:
2 czerwone papryki
1 kg mięsistych pomidorów
2 średnie cebule
1 średnia cukinia
odrobina oliwy do skropienia
kilka łyżek octu winnego
Przygotowanie:
Pomidory ktoimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Obok układamy tak samo przygotowaną paprykę.
Cukinię obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojoną w ósemki cebulkę.
Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą lub olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 0,5 godziny. Cukinia powinna zmięknąć, cebulka się delikatnie zrumienić. Skórka papryki może być czarna.
Z papryki i pomidorów zdejmujemy skórkę.
Cukinię mielimy jako pierwszą. Odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dokładamy pozostałe zmielone warzywa. Przyprawiamy.
Sos przekładamy do garnka i redukujemy na małym ogniu. Doprawiamy wedle uznania; u mnie pieprz, chilli, papryka słodka. Można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/09/sos-z-pieczonych-warzyw-na-zime-do.html