Wykonanie
Prosty w przygotowaniu, zdrowy i pyszny sos na zimę do słoików. Przygotowany wyłącznie z pieczonych warzyw i przypraw. Idealny do ryb, jak najbardziej do drobiu,a ja to wcinam i na kanapki zamiast
ketchupu :)Gorąco polecam!Składniki:2
czerwone papryki1 kg mięsistych
pomidorów2 średnie
cebule1 średnia
cukiniaodrobina
oliwy do skropieniakilka łyżek
octu winnegoPrzygotowanie:
Pomidory ktoimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Obok układamy tak samo przygotowaną
paprykę.
Cukinię obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojoną w ósemki
cebulkę.Wszystkie warzywa skrapiamy
oliwą lub
olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 0,5 godziny.
Cukinia powinna zmięknąć,
cebulka się delikatnie zrumienić. Skórka
papryki może być czarna.Z
papryki i
pomidorów zdejmujemy skórkę.
Cukinię mielimy jako pierwszą. Odciskamy nadmiar
wody. Do odciśniętej
cukinii dokładamy pozostałe zmielone warzywa. Przyprawiamy.Sos przekładamy do garnka i redukujemy na małym ogniu. Doprawiamy wedle uznania; u mnie
pieprz,
chilli,
papryka słodka. Można dodać odrobinę
koncentratu pomidorowego.Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.Smacznego!