Wykonanie
Ciasto z
maślanką, podobnie jak prezentowany ostatnio piernik z
pomarańczami i kawałkami
czekolady, robi się błyskawicznie- w
skrócie: wrzuć wszystko do miski, wymieszaj, wylej na blachę i upiecz. Nieco urozmaiciłam przepis podstawowy- oprócz
owoców (
gruszki) i kruszonki, do połowy ciasta dodałam
kakao.
Przepis na blaszkę 37x11 cm mierząc po dnie formy:Ciasto:2 szklanki + 1 czubata łyżka
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
maślanki0,5 szklanki
oleju1 czubata łyżka
kakaoKruszonka:0,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru0,5 kostki
margarynyDodatkowo:
owoceUbić
jajka z
cukrem, stopniowo dodając 2 szklanki
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia,
maślankę,
olej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao, do drugiej łyżkę
mąki. Ciasto jasne i ciemne wyłożyć na blachę- można je wykładać na przemian, można najpierw jedno,
potem drugie Na to wyłożyć
owoce. Z podanych składników wyrobić kruszonkę, wysypać ją na warstwę
owoców. Piec ok. godzinę w 180 stopniach.