ßßß

Ogórki od FuglowejSkładniki:ogórkimarchewkapaprykagorczyca białaliście lauroweziele angielskieZalewa:pół szklanki octu4 szklanki wody6 łyżek cukru1 łyżeczka soliOgórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać pokrojone ogórki (w skórce, w grube plastry lub kanapkowe), talarki marchewki, kawałki papryki, po jednym listku laurowym, 2 ziela angielskie i małej łyżeczce gorczycy. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.Zjadać po min. 3 tygodniach.Do tej zalewy pasują także wszelkie warzywa - ja robiłam jeszcze patisony. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, nasypałam na spód gorczycy, ziela i liścia laurowego i postępowałam dalej jak z ogórkami.
Ogórki w kurkumieSkładniki:ogórkichrzanczosnekkoper ogrodowy (klasyczny do kiszenia ogórków)gorczyca białaliście lauroweziele angielskieZalewa:3 szklanki wody2,5 szklanki cukru1 szklanka octu1 łyżka soli1 łyżka kurkumyOgórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać ogórki pokrojone w ćwiartki (w skórce lub bez), kawałek chrzanu (ok. 2 cm), ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, listek laurowy, łyżeczkę gorczycy, 2 gałązki kopru. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.Zjadać po min. 3 tygodniach.Zalewa jest mętna, nie wygląda apetycznie i nie byliśmy przekonani do tych ogórków... Jednak jeden słoik nam się nie zawekował i czekał na zjedzenie w lodówce. Jest pyszny. Otworzyliśmy i zjedliśmy w dwójkę całość :)Bon appetit!