ßßß Cookit - przepis na Domowe mleczko kokosowe

Domowe mleczko kokosowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jakoś nigdy nie miałam przyjemności, aby korzystać z mleczka kokosowego. Zawsze wybierałam przepisy, które tego mleczka nie zawierały, a jeśli już zawierały, to tak ten przepis modyfikowałam, aby tego mleczka nie używać. Sama nie wiem czemu - może dlatego, że jest po prostu drogie, albo to, że sama nie wiem, które jest najlepsze? A może po prostu bałam się jego smaku? Hmmm sama już nie wiem.
Postanowiłam zrobić własne mleczko kokosowe. I teraz żałuję, że dopiero teraz odkryłam jego smak! Jest przepyszne! Polecam! Jeśli chcecie wersję słodką, dodajcie cukru podczas podgrzewania mleka :)
'mleczko kokosowe'
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 1 litr przegotowanej wody.
Wiórki zalać wodą i odstawić na min.12 godzin (najlepiej na noc). Następnie garnek z wiórkami podgrzać do temperatury ok.60C (tak, aby po wsadzeniu palca, woda lekko parzyła). Masę zmiksować blenderem przez parę minut. Następnie przetrzeć przez sito i przelać do butelki/słoika. Wystudzić.
Przechowywać w lodówce.
Rozwarstwienie mleczka jest rzeczą normalną. Przed użyciem potrząsnąć butelką/słoikiem.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Moje pasje'
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/02/home-made-domowe-mleczko-kokosowe.html