Wykonanie
Witam po krótkiej nieobecności na blogu. Niestety poprzedni tydzień miał dla mnie stanowczo za mało godzin! Ale w tym tygodniu zapowiada się już luźniej :) Więc na osłodę mojej nieobecności dzisiaj przepis na słodkości. Do tego przepisu zabierałam się od 2 miesięcy, ale a to w domu nie miałam
mleka w proszku, a to
białej czekolady za mało a to zabrakło
mąki. W końcu się spięłam i zrobiłam, i żałuję, że tak późno się za nie wzięłam, bo są pyszne. Idealne do
kawki. Z przepisu wychodzi trochę ponad 30
ciasteczek, więc można się nimi objeść. Są słodkie, ale nie aż tak bardzo. Po upieczeniu
ciastka są miękkie i podczas studzenia twardnieją, ale nie ujmuje im to w smaku. Polecam!
'mleczne ciasteczka'Składniki * :- 2 szklanki
mąki- 0,5 szklanki
mleka w proszku- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii- 150g miękkiego
masła- 0,5 szklanki
cukru pudru- 2
jajka- 125g
białej czekolady (posiekanej)
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę.
Jajka rozkłócić w miseczce i powoli dodawać do masy
maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie
jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać
białą czekoladę i wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich odstępach, ponieważ
ciastka trochę urosną i rozleją się na boki. Lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 1 0 -15 minut. Studzić na kratce.Smacznego!* przepis pochodzi z bloga 'Moje wypieki'