ßßß Cookit - przepis na Zalewajka

Zalewajka

nazwa

Wykonanie

Jest to zupa mojego i mojego Męża dzieciństwa. Podana z białą kiełbasą i ziemniakami, rozbudza nasze wspomnienia. Jest to zupa prosta i każdemu na pewno wyjdzie. Dzięki zarumienionej cebulce, podsmażonej kiełbasce i ziemniakom, tworzy bardzo bogaty, własny smak. Zalewajkę albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was.
'zalewajka'
Składniki (na 5 porcji):
- 3 białe kiełbaski
- 1 laska dobrej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 szklanka zakwasu na barszcz biały/żurek
- 2 ząbki czosnku
- majeranek suszony
- śmietana
- 3 l wody
- S&P
Do garnka z wodą wrzucić białą kiełbasę i gotować ją do miękkości. Kiełbasę wyjąć. Wrzucić pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, czosnek, sól i pieprz. W międzyczasie na patelni wlać kroplę oliwy i podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojoną w półksiężyce kiełbasę. Dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać zakwas i zagotować. Dodać majeranek i pokrojoną w plasterki białą kiełbasę.
Podawać w kleksem śmietany.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/08/zupa-zalewajka.html