ßßß Cookit - przepis na Torcik brzoskwiniowy

Torcik brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Przepis z małymi zmianami z tej strony.
Składniki:
spód:
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
masa:
0,5l soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
puszka brzoskwiń
wierzch:
200ml kremówki
250g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
bezy do dekoracji
Masło roztopić, przelać do pokruszonych biszkoptów i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać biszkopty i docisnąć je do dna. Włożyć do lodówki.
Odlać 1/2 szklanki soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrami. Wlać budyń i zagotować, ciągle mieszając. Odstawić.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (na biszkopty) i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem, dodać serek mascarpone i wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta (na masę budyniową z brzoskwiniami). Pokruszyć bezy i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/11/torcik-brzoskwiniowy.html