Krem z białych szparagów z białym winem, szalotką i czerwonym pieprzemSezon na szparagi w pełni, co osobiście bardzo mnie cieszy. Są one zdecydowanie mile widzianym gościem na moim stole. Dziś w roli głównej białe szparagi. W mojej, oczywiście bardzo prostej wersji, podkręciłam ich smak czerwonym pieprzem i białym winem. Efekt okazał się doskonały. Po spróbowaniu pierwszej łyżki z moich ust wyrwało się entuzjastyczne WOW. Gorąco polecam wszystkim fanom szparagów!Dla 4 osób przygotuj:1 pęczek białych szparagów1 szalotkę1 dużą łyżkę masła (lub oleju roślinnego)1 garść czerwonego pieprzu1/2 szklanki białego wytrawnego wina (ja użyłam chardonnay)1 l bulionu1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%Do rozgrzanego garnka wrzuć masło i drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zeszkli dodaj pocięte na grube plasterki białe szparagi (najbardziej zwłókniałą część wyrzuć - ok 2 do 3 cm od dołu), całość dopraw solą i pieprzem. Po ok 3 minutach dodaj białe wino. Po kolejnych 2 minutach dodaj bulion. Gotuj ok 15 minut na średnim ogniu. Następnie całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj kremówkę, sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj czerwony pieprz i wymieszaj. Smacznego!