Wykonanie
Ananas a'la mojito z
limonką,
miętą i
rumemTo najczęściej goszczący deser na moim
stole. Orzeźwiający, słodki, kwaśny i tropikalny. Uwielbiam go! Powiedzieć, że świetnie sprawdza się na imprezach to mało, on po prostu staje się ich gwiazdą. Przy tym wszystkim przygotowuje się go w 10 minut! Deser doskonały!
Na 1 półmisek przygotuj:1
ananasa1
limonkę1 dużą łyżkę
miodu10 listków
mięty50 ml ciemnego
rumu (im bardziej aromatyczny, tym lepiej)
Ananasa obierz ze skórki. Podziel na ćwiartki, wytnij zdrewniały środek i potnij każdy powstały słupek na plasterki. Zetrzyj na
ananasa skórkę z
limonki (wcześniej ją wyparz), następnie przetnij ją na pół i wyciśnij sok do miseczki. Dodaj do niej
miód i
rum, wymieszaj. Powstałym sosem polej
ananasa. Listki
mięty potnij w drobne paseczki i posyp
ananasa. Przygotuj małe widelczyki lub wykałaczki i podawaj, najlepiej w płaskim naczyniu, żeby wszystkie cząstki
ananasa, były równo zanurzone w sosie z
rumu i
limonki. Smacznego!