Wykonanie
Dla smakoszy
wiśni w
czekoladzie powinno być idealne :)

Składniki (duża blacha):Ciasto:3
jajka150 g
cukru150 ml
oleju150 ml
mleka2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
mleka350 g
wiśniKrem:400 ml
mlekabudyń waniliowyopakowanie
cukru wanilinowego (16 g)2 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny250 g
masła w temperaturze pokojowej+
polewa czekoladowaMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Dodać
żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać
olej, wymieszać. Przesianą
mąkę i
mleko dodawać stopniowo do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać
kakao i 2 łyżki
mleka, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać najpierw jasne ciasto, następnie przykryć je
ciastem kakaowym. Na wierzch układać
wiśnie. Piec ok.30 minut w temperaturze 180ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić ciasto.Z
mleka, budyniu w proszku i
cukru zagotować
budyń. Następnie przykryć folią aluminiową i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie powoli dodawać wystudzony
budyń, cały czas miksując. Dodać
sok z cytryny, zmiksować. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia.Przygotować
polewę czekoladową i przykryć nią wychłodzone ciasto.


:)