Wykonanie
Nie macie pomysłu na prezent mikołajkowy? Czasami nie trzeba wcale spędzać wielu godzin chodząc po sklepach. Wystarczy zrobić coś samemu. Jeśli nie macie wyjątkowych talentów manualnych, możecie zrobić coś do jedzenia ;-) Wystarczy zapakować w ładny przezroczysty papier i tyle. Radość gwarantowana :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na taki właśnie prezent. Możecie nim również zachwycić gości przy świątecznym
stole. Jak wolicie :)
Konstrukcja choinki:300 g
czekolady dobrej jakości (min. 70 % masy
kakaowej)kandyzowane
owoce, posypki dekoracyjne,
orzechy laskoweNa krem:40 g
czekolady dobrej jakości (min. 70 % masy
kakaowej)40 g
śmietanki kremówki300 g
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej. Podgrzać do 50 stopni C. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić do 32 stopni cały czas mieszając. Znowu pogrzać do 50 stopni.Foremki ułożyć na talerz (u mnie gwiazdki i jedna okrągła na podstawę). Wlewać równomiernie
czekoladę. Na wierzchu ułożyć
owoce, posypki i
orzechy (
orzechy laskowe należy wcześniej włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ostudzić i oczyścić ze skórek, które wtedy już łatwiutko schodzą ;-))Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie włożyć na godzinę do zamrażalnika.Podgrzać
śmietankę i dodać
czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia
czekolady. Ostudzić.Wyjąć
czekoladę z foremek. Krem umieścić w rękawie do ciast i wyciskać na poszczególne części choinki, nakładając tym sposobem wszystkie części na siebie, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej.Gotowe! ;-) Smacznego!