ßßß Cookit - przepis na Fondant au chocolat...

Fondant au chocolat...

nazwa

Wykonanie

... czyli mocno czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Przepis dostałam od mojej cioci z Francji, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze jest to, że jest dobre zarówno na ciepło, jak też mocno schłodzone z lodówki :) Intensywny smak czekolady zapewnia mała ilość mąki, przez co konsystencja jest jeszcze bardziej czekoladowa ;) Coś dla prawdziwych łasuchów :)
Składniki:
75 g masła
150-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
4 jajka
10 g mąki
75 g cukru
Masło i czekoladę rozpuścić (można razem). Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić. Rozpuszczoną czekoladę i masło dodać do żółtek. Dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na końcu dodać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do foremki (u mnie keksówka), wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zwiększyc temperaturę do 200 C. Piec 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/09/fondant-au-chocolat.html