Wykonanie
Bardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć
czekolada o smaku
kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i
czekoladowe , lekką
słodycz kremu przełamują
wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :)Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał nam dużo radości .Wymiary blaszki : 36 x 25 cmCzas pieczenia : 15 - 17 minutTemp. pieczenia : 195 Cźródło- inspiracje : "Życie na gorąco"
Składniki:
450 ml
mleka100 g
czekolady o smaku
kawowym ( wzięłam
gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki
kawy rozpuszczonej )125 g
cukru125
mąki3
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1 słoik
wiśni w
syropie ( mogą być z kompotu )1
budyń waniliowy ( na 500 ml
mleka )3 łyżeczki
żęlatyny300 g
śmietany kremówkicukier puder do posypaniaSposób wykonania:W rondelku podgrzewamy
mleko , po czym dodajemy połamaną na kawałeczki
czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się
czekolady.
Jajka ubijamy z 125 g
cukru na puszysty krem.Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej.Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy
Wiśnie odsączamy na sicie.Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami
mleka a resztę
mleka należy zagotować w garnuszku. Gdy
mleko zaczyna wrzeć wlewamy rozprowadzony proszek i mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu.
Budyń przelać do miseczki i przykryć folią i odstawić.
Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej
wody i poczekać aż spęcznieje. Gdy to nastąpi wlać ją do budyniu , wymieszać i wystudzić.
Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z
budyniem.Ciasto rozkroić na dwa blaty. Połowę kremu rozprowadzamy na 1 blacie. Na kremie równomiernie rozsypujemy odsączone
wiśnie i kładziemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugiem blatem.Ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc .Wierzch ciasta sypiemy
cukrem pudremSMACZNEGO