ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Przepyszne ciasto, którego nazwa pochodzi od tego , że biszkopty przełożone powidłami śliwkowymi, przekrojone wyglądają właśnie jak usta :) Ciasto nadaję się do przeróżnego rodzaju przyjęć domowych , bo prezentuje się i smakuje obłędnie.
Wymiary foremki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 30 - 35 minut
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
Ciasto:
ok. 30 dag biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g )
słoiczek powideł śliwkowych
kostka margaryny
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
6 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem
budyń śmietankowy lub waniliowy
pół litra mleka
6 łyżek cukru
3 żółtka
łyżka mąki
kostka masła
Polewa
gorzka czekolada
6 łyżek mleka
Sposób przygotowania
Ciasto
Margarynę, cukier, kakao i 5 łyżek wody gotuj 5 minut, ostudź.
Dodaj 1 jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem.
Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem.
Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź.
Krem
1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.
2. Mleko nastaw do gotowania.
3. Trochę wrzącego mleka wlewamy do miseczki z masą żółtkowo - budyniową. Mieszamy i szybko wlewamy do pozostałego mleka.
4. Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.
5. Odstaw do ostygnięcia.
6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.
7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto.
Polewa :
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy.
Wylewamy na ciasto.
Posypujemy kolorowa posypką
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/11/ciasto-sodkie-usta.html