ßßß Cookit - przepis na Puszysty krem czekoladowo-rumowy

Puszysty krem czekoladowo-rumowy

nazwa

Wykonanie

500 g śmietany kremówki
50 g mlecznej czekolady
1 i 1/2 łyżki cujru pudru
20 g rodzynek
50 ml rumu
6 małych bez
10 g startej czekolady deserowej
Rondelek do połowy napełniamy wodą. Czekamy do momentu kiedy woda zacznie wrzec, po czym zmmniejszamy ogień i w metalowym naczyniu rozpuszczamy mleczną czekoladę ( kąpiel wodna) cały czas mieszamy.
Rodzynki zalewamy rumem . Radzę zrobic to znacznie wczesniej , żeby rodzynki miały czas złapac zapach rumu :)
Gdy napęcznieją, osączamy je z nadmiaru alkoholu.
Smietanę dobrze schładzamy a następnie ubijamy .
1/3 masy odkładamy do drugiej miski ( będzie nam potrzebna do dekoracji deseru).
Do pozostałej bitej śmietany dodajemy roztopiona i schłodzoną lekko czekoladę oraz nasączone rodzynki.
Odstawiona wcześniej śmietanę miksujemy z 1 i 1/2 łyżki cukru pudru.
Na dnie każdego pucharka układamy beze a na nia za pomocą łyżki wykłądamy porcję kremu czekoladowo-rumowego.
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy starta czekoladą deserową ( najlepiej schłodzoną w lodówce - wtedy będzie łatwiej zetrzec na tarce).
Deser chłodzimy ok. 90 minut w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/puszysty-krem-czekoladowo-rumowy.html