ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV
Blacha : 20x28
Do tej wersji potrzebne są :
- maka pszenna - 500g
- żółtka - 6 szt.
- masa makowa - 850g
- kostka margaryny - 250g
- cukier puder - 250g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Polewa czekoladowa
3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto.
Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół.
Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch ( można urywac po kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty)
Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/03/makowiec-na-kruchym-spodzie.html