Wykonanie
Pampuchy, pyzy, parowańce, kluski na parze... Wszystkie te nazwy określają jedno proste i pyszne danie - średniej wielkości puszyste
drożdżowe bułeczki przygotowywane na parze i jedzone z sosem
owocowym. To jeden z tych grzeszków kulinarnych, na które pozwalam sobie od czasu do czasu gdy najdzie mnie na nie ochota. A czasem mam na nie wręcz wielka ochotę! Chyba nikt nie dziwi się
czemu ;)Składniki:- 3,5 szklanki
mąki pszennej- 50g
drożdży- szklanka ciepłego
mleka- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
oleju- szczypta
soliZ
drożdży,
mleka,
cukru i 2 łyżek
mąki przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10min. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do pozostałej
mąki,
oleju i
soli. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, delikatnie ją spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym
olejem. Uformowane pampuchy przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do naczynia do gotowania na parze i parujemy przez 10min.Podajemy z ulubionym sosem
owocowym. U mnie są to zazwyczaj
owoce sezonowe zblendowane z 2 łyżkami
jogurtu naturalnego.