Wykonanie
Nie jest to może najszybsze ciasto z
owocami (przygotowuje się je szybko, ale w piekarniku potrzebuje ponad godziny), ale bez wątpienia jest ono jednym z najłatwiejszych jakie można sobie wyobrazić. Wychodzi zawsze i każdemu! Jest mięciutkie i pachnące latem a co najważniejsze - na wierzch można układać dowolne
owoce (mi najbardziej smakuje w takiej wersji na jaką przepis Wam podam poniżej, ale jeśli chodzi o dodatki to króluje tu całkowita dowolność) i za każdym razem na pewno się uda i zachwyci Waszych gości!Składniki (tortownica o śr. 22cm):- 5 średniej wielkości
jajek- 170g
cukru- 240g
mąki pszennej- 125ml
oleju rzepakowego- 1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 500 g
truskawek- 100g
jagód-
cukier puder do posypania ciasta
Owoce dokładnie myjemy (z
truskawek usuwamy szypułki przekrawamy na połówki, z
jagód usuwamy ogonki i listki). Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania powoli
cukier (po trochu, nie wsypujemy całego
cukru naraz!). Gdy masa będzie błyszcząca dodajemy - ciągle miksując - po jednym
żółtku a wlewamy następnie
olej i ekstrakt
waniliowy. Do masy dodajemy
mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy masę drewnianą łyżką.Blachę (najlepiej z odpinaną obręczą) wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy do niej ciasto. Na wierzch wykładamy
truskawki wciskając je lekko do masy (tak żeby przynajmniej połowa każdej
truskawki była wtopiona w ciasto), na to wysypujemy
jagody również delikatnie przyciskając je do masy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy ok.60-70min (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostudzenia a następnie posypujemy
cukrem pudrem.
Do ciasta można dodać zamiast świeżych
owoce mrożone. Należy jednak dać ich zawsze o ok.100g mniej a przed wysypaniem na ciasto oprószyć je
mąką (nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta). Ciasto z
mrożonymi owocami zazwyczaj piecze się trochę dłużej niż to ze świeżymi i o tym też trzeba pamiętać.