Wykonanie
Tapioka - śmieszne, małe białe kuleczki. Bez smaku i zapachy, wyglądają trochę jak pokruszony styropian. Niepozorne maluchy, które po przygotowaniu urozmaicą każdy deser, bo są naprawdę efektowne!Składniki(1 spora porcja lub 2 mniejsze):- 80g tapioki (ok. 1/3 szklanki)- szklanka
wody- szklanka
mleka kokosowego- łyżka
cukru trzcinowego- 2 łyżki wiórek
kokosowych- 2 łyżki
kakao naturalnego- kostka
gorzkiej czekoladyTapiokę zalewam zimną
wodą i odstawiam na kilka godzin (najlepiej na cała noc), odcedzamy.
Mleko kokosowe z
cukrem i wiórkami doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Odstawiam z gazu i powoli dosypuję odcedzoną tapiokę cały czas mieszając. Stawiam z powrotem na gazie do momentu aż całość zgęstnieje. Do miseczki odstawiam połowę masy i dodaję do niej
kakao. Układam w pucharku warstwowo a wierzch posypuję rozdrobnioną
czekoladą.