ßßß Cookit - przepis na Panna cotta miętowo-cytrynowa

Panna cotta miętowo-cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Panna cotta czyli po włosku gotowana śmietanka. Jest to pyszny deser pochodzący właśnie z Włoch.
Istnieje jedna podstawowa receptura na panna cotte, którą można łatwo modyfikować i powstają genialne smaki !
Taki deser niestety nie jest dla cierpliwych ponieważ, musi on się chłodzić w lodówce co najmniej dobre 2 godziny- no ale dla takiego smaku warto poczekać !:)
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 80g cukru
- 8 listków mięty
- starta skórka z jednej cytryny
- łyżka soku z cytryny
- mleczko skondensowane do polania
1. Zalej żelatynę 2 łyżkami mleka i odstaw na 5 minut
2. Śmietankę, mleko, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz posiekane listki mięty zagotować.
3. Dodać żelatynę i gotować aż do jej rozpuszczenia
4. Rozlać do filiżanek i odstawić do ostygnięcie
5. Gdy ostygnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 3 godziny.
6. Przed podaniem, filiżankę zanurzyć we wrzątku, wetdy nasza panna cotta lepiej upadnie na talerz.
7. Polewamy mleczkiem skondensowanym ( można również polać innym sosem np. owocowym )
Źródło:http://smakiwsieci.blogspot.com/2013/11/panna-cotta-mietowo-cytrynowa.html