Wykonanie
Sezon przygotowywania
przetworów w pełni więc dziś prezentuje najlepszy przepis mojej mamy na leczo. Gęste i pełne przepysznych warzyw. Zimą wystarczy dorzucić pokrojonej
kiełbasy, podgrzać i gotowe. Niebo w gębie :)SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików)2 kg
papryki zielonej lub czerwonej2 kg
pomidorów1 kg
cukinii (można pominąć)1 kg
cebuli3 łyżki
cukru1/4 szklanki
oleju słonecznikowegosólPomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w szerokie paski.
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Cukinię umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać
olej, włożyć
cebulę a gdy się zeszkli dodać
pomidory,
paprykę i
cukinię. Po 10 minutach doprawić
solą i
cukrem i gotować jeszcze przez chwilę. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików i zakręcić. Pasteryzować 30-40 min.