ßßß
Składniki (na 4 porcje):2 duże piersi z kurczakaolej250 g razowego makaronu penne5 buraków2 marchewki2 pietruszki50 g sezamułyżka masłałyżka oliwyłyżeczka miodułyżka soku z cytrynyszczypta cynamonułyżka octu balsamicznego4 ząbki czosnkususzona miętaPiersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w mięcie, podsmażyć na patelni. Makaron ugotować al dente. Buraki obgotować (muszą pozostać lekko twarde), obrać ze skórki. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Buraki pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić warzywa, dodać ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę i cynamon. Gotować, mieszając (warzywa mają być półtwarde). Sezam podprażyć na suchej patelni. Do warzyw dodać miód i sok z cytryny, chwilkę pogotować. Dodać kurczaka, wymieszać. Podawać z makaronem penne i prażonym sezamem.Smacznego! :3