ßßß Cookit - przepis na Ryż na słodko zapiekany w śmietance, z jabłkiem

Ryż na słodko zapiekany w śmietance, z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Nie jest aż tak słodki, za to przyjemnie kremowy i aromatyczny.
Ryż w trakcie zapiekania wchłania część śmietanki i nabiera przyjemnej miękkości.
Wanilia, cynamon i jabłko oczywiście wieńczą całość.
Dobry na śniadanie, podwieczorek lub inną dowolną porę dnia.
na naczynie średnicy 12cm
1.5 szklanki ugotowanego ryżu
szczypta soli
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżeczka golden syrup
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1 małe jabłko
kwaśna śmietana do podania
Ryż gotujemy na sypko na wodzie ze sporą szczyptą soli.
Nastawiamy piecyk na 180 stopni (funkcja góra-dół).
Małe naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Przekładamy do niego ugotowany ryż.
Zalewamy go śmietanką dosłodzoną 1 łyżeczką cukru z wanilią
(śmietanka stanowi ok.1/3 ilości ryżu).
Posypujemy ryż an wierzchu resztą cukru, układamy cząstki jabłka ze skórką.
Jabłko posypujemy cynamonem, polewamy golden syrup i na to dajemy małe cząstki masła. Zapiekamy ok. 20-25 minut do lekkiego zrumienienia jabłka.
Podajemy ze śmietaną i rozkoszujemy się na całego:)
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/02/ryz-na-sodko-zapiekany-w-smietance-z.html