ßßß
Nie jest aż tak słodki, za to przyjemnie kremowy i aromatyczny.Ryż w trakcie zapiekania wchłania część śmietanki i nabiera przyjemnej miękkości.Wanilia, cynamon i jabłko oczywiście wieńczą całość.Dobry na śniadanie, podwieczorek lub inną dowolną porę dnia.
na naczynie średnicy 12cm1.5 szklanki ugotowanego ryżuszczypta soli1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %1 łyżeczka golden syrup1 łyżka cukru z wanilią1 łyżeczka masła1/2 łyżeczki cynamonu1 małe jabłkokwaśna śmietana do podania
Ryż gotujemy na sypko na wodzie ze sporą szczyptą soli.Nastawiamy piecyk na 180 stopni (funkcja góra-dół).Małe naczynie do zapiekania smarujemy masłem.Przekładamy do niego ugotowany ryż.Zalewamy go śmietanką dosłodzoną 1 łyżeczką cukru z wanilią(śmietanka stanowi ok.1/3 ilości ryżu).Posypujemy ryż an wierzchu resztą cukru, układamy cząstki jabłka ze skórką.Jabłko posypujemy cynamonem, polewamy golden syrup i na to dajemy małe cząstki masła. Zapiekamy ok. 20-25 minut do lekkiego zrumienienia jabłka.Podajemy ze śmietaną i rozkoszujemy się na całego:)