Wykonanie
Śliwki w połączeniu z
mięsem kojarzą mi się z kuchnią staropolską.To danie jest szybkie w wykonaniu. Dość nietypowe połączenie
słodyczy śliwek i ostrości
chili przełamane aromatem świeżej
natki pietruszki.
Orzechy dopełniły całość.Wyszło bardzo smaczne.Zainspirowała mnie Maryla Musidłowska na kuchni tv., trochę odjęłam trochę dodałam.2 piersi z
kury eko3-4 łyżki
sosu sojowegopłatki chili (duża szczypta)2 łyżki
powideł śliwkowych (moje domowe niezbyt gęste)2 ząbki
czosnkuszczypta
cynamonu2 cm kawałek świeżego
imbiru5 suszonych
śliwek2 łyżki
soku z cytryny400 g
makaronu tagliatellepęczek świeżej
natki pietruszkigarść
orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
olej rzepakowy do smażeniapół szklanki
bulionuPrzygotowujemy w naczyniu marynatę do
kurczaka, łączymy
sos sojowy,
chili, powidła, wyciśnięte 2 ząbki
czosnku, sproszkowany
cynamon, starty
imbir,
sok z cytryny. Dodajemy posiekane
śliwki.
Kurczaka kroimy na bardzo cienkie paseczki i wkładamy do marynaty na ok. pół godziny.Nastawiamy
wodę na
makaron, solimy.Rozgrzewamy na patelni
olej i smażymy
kurczaka, ciągle mieszając. Dodajemy
bulion i trochę zalewy ze
śliwkami, mieszamy, aż się połączą tworząc sos. Siekamy
pietruszkę. Ugotowany
makaron odcedzamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną
natką. Dodatkowo każdą porcję posypujemy
orzechami. Smacznego!*
orzechy laskowe - zawierają najwięcej ze wszystkich
orzechów witaminy E nazywanej witaminą młodości (100g odpowiada 387% dziennego zapotrzebowania), która usuwa z organizmu wolne rodniki.Bogate są również w minerały takie jak żelazo, cynk, potas i miedź.Duża zawartość kwasu foliowego (kobiety w ciąży).Dodaję do akcji
Pierś kurczaka na różne sposoby .