ßßß Cookit - przepis na Kurczak w śliwkach na ostro

Kurczak w śliwkach na ostro

nazwa

Wykonanie

Śliwki w połączeniu z mięsem kojarzą mi się z kuchnią staropolską.
To danie jest szybkie w wykonaniu. Dość nietypowe połączenie słodyczy śliwek i ostrości chili przełamane aromatem świeżej natki pietruszki.
Orzechy dopełniły całość.
Wyszło bardzo smaczne.
Zainspirowała mnie Maryla Musidłowska na kuchni tv., trochę odjęłam trochę dodałam.
2 piersi z kury eko
3-4 łyżki sosu sojowego
płatki chili (duża szczypta)
2 łyżki powideł śliwkowych (moje domowe niezbyt gęste)
2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
2 cm kawałek świeżego imbiru
5 suszonych śliwek
2 łyżki soku z cytryny
400 g makaronu tagliatelle
pęczek świeżej natki pietruszki
garść orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
olej rzepakowy do smażenia
pół szklanki bulionu
Przygotowujemy w naczyniu marynatę do kurczaka, łączymy sos sojowy, chili, powidła, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sproszkowany cynamon, starty imbir, sok z cytryny. Dodajemy posiekane śliwki.
Kurczaka kroimy na bardzo cienkie paseczki i wkładamy do marynaty na ok. pół godziny.
Nastawiamy wodę na makaron, solimy.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kurczaka, ciągle mieszając. Dodajemy bulion i trochę zalewy ze śliwkami, mieszamy, aż się połączą tworząc sos. Siekamy pietruszkę. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką. Dodatkowo każdą porcję posypujemy orzechami. Smacznego!
* orzechy laskowe - zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E nazywanej witaminą młodości (100g odpowiada 387% dziennego zapotrzebowania), która usuwa z organizmu wolne rodniki.
Bogate są również w minerały takie jak żelazo, cynk, potas i miedź.
Duża zawartość kwasu foliowego (kobiety w ciąży).
Dodaję do akcji Pierś kurczaka na różne sposoby .
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/08/kurczak-w-sliwkach-na-ostro.html