Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
masło 50 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
żółtka 4 sztuk
mąka według uznania
masło 100 gramów
orzech włoski 0,25 szklanek
bułka tarta 0,75 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i poobierać. Przepuścić przez maszynkę, dodać
mleko,50g
masła, 2
żółtka, doprawić
solą oraz
pieprzem i wyrobić ciasto. Jeśli wyjdzie za miękkie, to wgnieść trochę
mąki ziemniaczanej. Uformować z ciasta wałek o średnicy 2,5 cm i pokroić na niezbyt grube plastry, każdy obtaczać w
mące, zanurzać w pozostałych żółtkach rozmąconych z
wodą i panierować w posiekanych orzechach wymieszanych z
bułka tartą. Smażyć z obu stron na
maśle.Uwagi:Można też przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego z dziurką w
rogu i wyciskać krążki wprost na natłuszczoną blachę, posmarować roztrzepanymi
żółtkami, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kotlety weg.Kuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: