ßßß Cookit - przepis na Krążki w panierce orzechowej

Krążki w panierce orzechowej

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
masło 50 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
żółtka 4 sztuk
mąka według uznania
masło 100 gramów
orzech włoski 0,25 szklanek
bułka tarta 0,75 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i poobierać. Przepuścić przez maszynkę, dodać mleko,50g masła, 2 żółtka, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić ciasto. Jeśli wyjdzie za miękkie, to wgnieść trochę mąki ziemniaczanej. Uformować z ciasta wałek o średnicy 2,5 cm i pokroić na niezbyt grube plastry, każdy obtaczać w mące, zanurzać w pozostałych żółtkach rozmąconych z wodą i panierować w posiekanych orzechach wymieszanych z bułka tartą. Smażyć z obu stron na maśle.
Uwagi:
Można też przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego z dziurką w rogu i wyciskać krążki wprost na natłuszczoną blachę, posmarować roztrzepanymi żółtkami, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kotlety weg.
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8633/Krazki-w-panierce-orzechowej