Wykonanie
Dostałam od babci skrzynkę
pomidorów, wszystkich przecież nie sposób zjeść, więc najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie domowego
przecieru pomidorowego . Poprosiłam babcię o przepis i stwierdzam, że ten kupny, nie może się z nim równać. Doskonały.
Składniki na 3 słoiczki po 310 ml:2 kg
pomidorów2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
soku z cytrynybazyliaodrobina
wodyPomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka z odrobiną
wody, by nie przywarły. Gotować 30 minut na wolnym ogniu. Następnie przetrzeć przez sitko, by odrzucić skórki. Do przetartych
pomidorów dodać
cukru,
soli,
soku z cytryny i
bazylię. Gotować z powrotem na wolnym ogniu około 50 minut, do zgęstnienia. Gorący przecier wlewać do słoików i pasteryzować 15 minut. Odwracać do góry dnem.