Wykonanie
Witam. Wróciłam już do Wrocławia, więc miałam czas na pokrzątanie się po kuchni, a zarazem na opublikowanie nowego przepisu - dzisiaj coś na deser ;) Muffiny
malinowe z dodatkiem
migdałów nie są bardzo słodkie i nie ma po nich wielkiego uczucia 'zapchania'.
Składniki250g
malin (świeżych lub mrożonych)150g
cukru250g
mąki275g
maślanki80g posiekanych
migdałów1
jajko70ml
oleju roślinnego2 , 5 łyżeczki proszku po pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Posiekać
migdały w blenderze. Przygotować składniki suche:
mąkę wymieszać z posiekanymi
migdałami,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Przygotować składniki mokre: rozmącić
jajko, dodać
cukier,
maślankę,
olej,
maliny i ostrożnie wymieszać łyżką. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie mieszać aż do połączenia. Formę do muffinek wypełnić papilotkami lub natłuścić
masłem. Zagłębienia wypełnić
ciastem do poziomu 4/5. Piec 20 minut. Ostudzone muffiny udekorować gęstą
śmietanką,
cukrem pudrem i
malinami. Smacznego!