ßßß Cookit - przepis na Straccatiella na maślance

Straccatiella na maślance

nazwa

Wykonanie

Łatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki.
Biszkopt:
5 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
Krem:
3 szklanki maślanki Stracatiella
1 opakowanie (330g) śmietany 30%
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
dżemu brzoskwiniowy
kilkanaście wiśni z alkoholu
Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/10/straccatiella-na-maslance.html