Wykonanie
Puszyste, delikatne, pyszne. Takie właśnie ciasto kryje się pod nazwą "Noc i dzień". Przepis zapisany bardzo, bardzo dawno temu w jednym z moich najstarszych zeszytów. Niewielki koszt i niewielki nakład pracy. Ciasto idealne na każdą okazję.
Składniki:40 dag
mąki40 dag
cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego)6
jajek30 dag
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego10 łyżek
mleka2 łyżki
kakaomały słoik powidła
cukier puder do posypania
Margarynę bardzo dobrze zmiksować z
cukrem,
cukrem wanilinowym i
żółtkami, dodać porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
mleko. Z
białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, jedną część połączyć z
kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić jasną część ciasta i posmarować powidłem. Aby sobie ułatwić zadanie można powidło podgrzać lekko w mikrofalówce. Na wierzch rozłożyć ciemną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.