Wykonanie
WSZYSTKIM TYM KTÓRZY ODWIEDZAJĄ MOJEGO BLOGA I ICH NAJBLIŻSZYM ŻYCZĘ WESOŁYCH I ZDROWYCH ORAZ SMACZNYCH ŚWIĄT :)Składniki:250 g
mąki orkiszowej jasnej250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
sody1 kostka
masła4
żółtka200 g
cukru trzcinowego250-300 g obranych
orzechów włoskichskórka starta z jednej
pomarańczyMąki przesiewamy do miski, dodajemy
sodę i zmielone
orzechy.
Masło razem z
mąką siekamy nożem. Następnie dodajemy utarte
żółtka z
cukrem.Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę a pod koniec dodajemy startą skórkę z
pomarańczy. Zawijamy ciasto w folię i pozostawiamy na pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół cm i więcej i wykrawamy
ciasteczka w formie gwiazdek.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C na złoty kolor.