Wykonanie
W Polsce tradycja pieczenia pierniczków i wszelkiego rodzaju pierników sięga jeszcze XIV wieku. Miastem, które słynie z najlepszych pierniczków jest Toruń. W Warszawie kiedyś, również ta tradycja była silna, wytwarzano je przy ulicy Miodowej. Pierwsze polskie pierniki zagniatano tylko z
mąki i
miodu, następnie ciasto zamykano w drewnianych skrzyniach i tak przygotowane leżakowało w chłodnym miejscu, czasem nawet 20 lat, jak mówiło stare przysłowie piernikarz w dniu narodzin córki zagniata ciasto na piernik na jej ślub. Nam w tradycji pieczenia pierniczków podoba się, to że w ich przygotowaniu uczestniczy cała rodzina.
Składniki:- 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
mąki razowej- 1 łyżka
masła- 50 gr
orzechów włoskich zmielonych na
mąkę- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 6 łyżek
miodu- sok z połówki
pomarańczy- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika- pół szklanki
cukru trzcinowegoSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę, mieszamy i zagniatamy ciasto.
2. Następnie cały czas posypując
mąką pszenną wałkujemy ciasto i z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształtkami pierniczki.
3. Resztki znowu zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne pierniczki.
4.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, wyciągamy z piekarnika jak są jeszcze lekko miękkie.
Smacznego!