Wykonanie
Naszła mnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe
ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z
dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań
smakowych :-) Zamiast
cukru na wierzchu możecie użyć lukru,
czekolady lub zwyczajnie po upieczeniu posypać
cukrem pudrem :-)SKŁADNIKI3 szklanki
mąki pszennej250 g
masła1 szklanka gęstej
śmietany 18%Dodatkowo:1
białkocukierdżem,
krem czekoladowy,
jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
masło,
śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać
mąką, wtedy ciasto się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy
ciastka na blasze posypanej
mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
białkiem, posypujemy
cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 - 25 minut, w zależności od wielkości - rogaliki powinny
mieć złoty kolor.