Wykonanie

Mimo, że się ochłodziło, to
truskawki jeszcze są - widziałam :-) No to kto jeszcze nie zrobił odpowiednich zapasów na zimę, to do dzieła :-) Dziś mam dla Was pomysł na
syrop truskawkowy - idealny do sporządzenia fantastycznego, aromatycznego
napoju, który w zimowe wieczory przywoła lato :-) wystarczy, że rozmieszacie
syrop z
wodą i gotowe :-)SKŁADNIKI3 kg
truskawek2 kg
cukru
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i umieszczamy w dużym naczyniu przesypując warstwami
cukru. Przykrywamy gazą lub lnianą ścierką i odstawiamy na 24 - 48 godzin, by
cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały
syrop zlewamy, zagotowujemy i gorący wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka i zostawiamy do wystygnięcia.A co zrobić z truskawkami? Odpowiedź znajdziecie tutaj (KLIK).