ßßß Cookit - przepis na Barbórka

Barbórka

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis "skradziony" z kucharskiego notesu mojej kochanej Mamy :-) To ciasto, nazwane na cześć górniczego święta obchodzonego 4-tego grudnia, towarzyszy mojej rodzinie od lat. Jest bardzo smaczne, łatwe w wykonaniu, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje gdy jest upieczone przez moją Mamę ;-)
Składniki:
1 jajo
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju (do uszka ;-)
1 niepełna szklanka cukru
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
3 budynie śmietankowe
1 L mleka
cukier
herbatniki (np.10 x Beti)
polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
1 jajo
wiórki kokosowe lub orzechy do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać (jeśli jest bardzo gęste, dodać odrobinę wody lub oleju), wylać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszkę (25x30) i piec przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st.
Na ostudzone ciasto wylać budyń (3 opakowania na 1L mleka) i poukładać herbatniki. Margarynę rozpuścić z kakaem i cukrem, do chłodnego wbić jajko i energicznie wymieszać. Polać ciasto, obsypać potłuczonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/05/barborka.html