ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

nazwa

Wykonanie

A dzisiaj na śniadanie proponuję jabłka w cieście naleśnikowym, zawsze jakaś odmiana :) Idealnie nadają się też jako przekąska czy deser. Nie podaję dokładnych składników, ponieważ robiłam je na oko, ale ciasto ma być troszeczkę gęstsze niż na naleśniki :)
Składniki:
mąka
mleko
1 jajko
mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
cała torebka cukru waniliowego
jabłka
Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie :
Jabłka obieramy, wycinamy środek, czyli "ogryzek"(zrobiłam to obieraczką do ziemniaków) i kroimy na plastry grubości ok 1 cm.
Przygotowujemy ciasto neleśnikowe : mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cynamon wrzucamy do jednej miski i miksujemy, do czasu połączenia się składników.
Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy plastry jabłek i wyjmujemy łyżką na rozgrzany olej.
Smażymy z każdej strony na złoto brązowy kolor.
Gdy pacuszki już ostygną, obtaczamy je w cukrze pudrze.
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/03/jabka-w-ciescie-nalesnikowym.html