Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2014 r. Po raz pierwszy zrobiłam swój własny domowy
budyń . Tak by się nie stało, gdyby w lodówce nie nagromadziła się spora ilość
żółtek, a to jest świetny sposób na ich spożytkowanie. Zabawne, bo do tej
pory wydawało mi się, że jeśli
budyń to tylko ten z
torebki ze sklepowej półki. Nie miałam pojęcia, że tak prosto można go przygotować w domu. Potrzebne są składniki, które zawsze mamy pod ręką -
mąkaziemniaczana,
cukier waniliowy,
żółtka,
mleko - wszystko w temperaturze pokojowej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy.
Budyń gotowy. Jeśli zawartość dobrze i dokładnie wymieszamy osiągniemy zamierzony cel.
Budyń podałam z solonym
sosem karmelowym też domowej roboty, było pysznie . Jego aksamitna konsystencja, żółta barwa i zdumiewający zdrowy smak, przerósł moje najśmielsze marzenia. Od tej
pory torebki poszły w zapomnienie na zawsze. Robi się go bardzo szybko, prawie tak szybko jak z
torebki. Ten
budyń polecam każdemu, jako słodki deser na miły podwieczorek. Myślę, że idealnie się sprawdzi na nadchodzące jesienne chłody i permanentną szarość - życzę smacznego :-)
Budyń domowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia . Rewelacyjny
budyń domowy! Moja lista składników to jedynie podstawowa mieszanka budyniowa, będąca bazą do tworzenia aromatycznych wariacji. Teraz możemy eksperymentować ze
smakami, dodać wszystko, co lubimy -
wanilię,
kakao, świeże
owoce,
owoce w
syropie, ulubioną
konfiturę, czy
dżem,
polewę czekoladową,
adwokat,
bitą śmietanę,
bakalie,
czekoladę i stworzyć deser na miarę naszych oczekiwań. Bardzo zachęcam do tworzenia własnych kombinacji budyniowych - życzę smacznego :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 20 minLiczba porcji: 3Rozmiar porcji: 1 pucharekSkładniki:Inspirację znalazłam tutaj :-)
mąka ziemniaczana (można użyć
mąki kukurydzianej): 1/4 szklanki
cukier : 1/3 szklankidomowy
cukier waniliowy : 1 łyżka
żółtka : 5
mleko : 500 mlPrzygotowanie:do rondelka z grubym dnem dodaję
mąkę ziemniaczaną,
cukier, domowy
cukier waniliowy i
żółtka, wszystko mieszamdodaję stopniowo
mleko cały czas mieszającrondelek stawiam na ogniu i mieszając podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masacały czas podgrzewam, aż masa będzie gęstym
budyniem na koniec doprowadzam do zagotowaniapodczas podgrzewania mieszam
budyń trzepaczką, pod koniec miksuję mikserem tak, aby nie zrobiły się grudkiodstawiam z ognia i wykładam do miseczekmożna podawać z ulubionymi dodatkami, tym razem podałam z solonym
sosem karmelowym, ale bardzo polecam z
wiśniami i
sokiem wiśniowym - bajka :-)
polecam
budyń również z wisienkami :-)
Smacznego:-)